Czekoladki z karmelem i orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy pędzelek i smarujemy dokładnie cienką warstwą wnętrze foremek. Foremki wkładamy na kilka minut do lodówki. Następnie podgrzewamy czekoladę i ponownie smarujemy nią wnętrze foremek i znowu wkładamy je do lodówki. Czynności te powtarzamy 3-4 razy. Im więcej razy to zrobimy tym grubszą ściankę będą miały czekoladki. Następnie przygotowujemy nadzienie: cukier karmelizujemy na suchej patelni, a gdy jest już gładki i bez grudek cukru, dodajemy do niego śmietankę oraz masło i mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Powstałą masę odstawiamy na chwilę, żeby lekko przestygła (ale nie całkiem!), a w tym czasie każdego orzecha laskowego kroimy na 4 części. Możemy również zostawić orzechy w całości, ale z racji tego, że czekoladki miały być dla starszych osób, zdecydowałam się podzielić orzechy na mniejsze części. Kawałki orzechów wkładamy do czekoladek i zalewamy masą karmelową do 3/4 wysokości, a następnie odstawiamy na kilka minut do lodówki. Gdy nadzienie w czekoladkach stężeje, ponownie rozpuszczamy pozostałą czekoladę i dopełniamy nią foremki. Czekoladki zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Komentarze