Czekoladki z karmelem i orzechami laskowymi

4.5 (153 ocen)

  • 45 min

Orzechy i karmel zamknięte w czekoladowych sercach. Czy może być lepszy prezent dla ukochanej osoby? :)

  • 45 min

Składniki:

  • - 200 g czekolady mlecznej
    - 2 łyżki cukru
    - 3 łyżki śmietanki 30%
    - 1/2 łyżeczki masła
    - 15 orzechów laskowych
    - silikonowa foremka w kształcie serduszek
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladki z karmelem i orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy pędzelek i smarujemy dokładnie cienką warstwą wnętrze foremek. Foremki wkładamy na kilka minut do lodówki. Następnie podgrzewamy czekoladę i ponownie smarujemy nią wnętrze foremek i znowu wkładamy je do lodówki. Czynności te powtarzamy 3-4 razy. Im więcej razy to zrobimy tym grubszą ściankę będą miały czekoladki. Następnie przygotowujemy nadzienie: cukier karmelizujemy na suchej patelni, a gdy jest już gładki i bez grudek cukru, dodajemy do niego śmietankę oraz masło i mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Powstałą masę odstawiamy na chwilę, żeby lekko przestygła (ale nie całkiem!), a w tym czasie każdego orzecha laskowego kroimy na 4 części. Możemy również zostawić orzechy w całości, ale z racji tego, że czekoladki miały być dla starszych osób, zdecydowałam się podzielić orzechy na mniejsze części. Kawałki orzechów wkładamy do czekoladek i zalewamy masą karmelową do 3/4 wysokości, a następnie odstawiamy na kilka minut do lodówki. Gdy nadzienie w czekoladkach stężeje, ponownie rozpuszczamy pozostałą czekoladę i dopełniamy nią foremki. Czekoladki zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować