Cytryna w syropie

4.22 (261 ocen)

  • 40 min

Plasterki cytryny w syropie to idealne rozwiązanie na zbliżające się jesienne i zimowe wieczory. Kiedy przy ciepłej herbacie z cytryną i pysznym cieście będziemy mogli rozgrzać się i pograć w jakąś grę. Naszą ulubioną grą planszową jest Rummikub.

  • 40 min

Składniki:

  • •5 dużych cytryn
    •0,5 kg cukru
    •0,5 l wody
    •10 goździków
    •2 gniazdka anyżowe
    •2 laski cynamonu
    •5 kawałków kandyzowanego imbiru
Wystaw ocenę:

4.22 (261 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy

Cytryna w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny parzymy i kroimy na plasterki. Plasterki układamy w słoiczkach. Wodę, cukier i przyprawy wkładamy do garnka i gotowujemy. Przygotowanym syropem zalewamy słoiczki, do każdego ze słoiczków wrzucamy proporcjonalnie przyprawy z syropu. Czyli po dwa goździki, kawałek anyżu, kawałek kandyzowanego imbiru. Lasek cynamonu nie musimy dodawać, bo syrop cudownie nim pachnie. Słoiczki pasteryzujemy około 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować