Nektarynki w syropie

4.45 (186 ocen)

  • 40 min

Robię co roku nektarynki w syropie a zimą wykorzystuję do różnych ciast oraz deserów. Są świetne.

  • 40 min

Składniki:

  • 2,5 kg nektarynek
    2 litry wody
    1 kg cukru kryształu

Wystaw ocenę:

4.45 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory Syropy

Nektarynki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nektarynki umyć, obrać ze skórki przekroić na połówki i wydrążyć pestki. W słoiczkach układać ciasno połówki nektarynek.
  • 2. Zagotować wodę z cukrem, aż powstanie gorący syrop. Przygotowanym syropem zalewać nektarynki w słoikach.
  • 3. Słoiki pozakręcać, wstawić do garnka i pasteryzować 5 minut od zagotowania. W zależności jak miękkie chcemy owoce.

Porady

Syrop z owoców można wykorzystać do kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Nektarynki Owoce Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować