POPOVERS - bułeczki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Popovers (znaczy trzask, wystrzał) to angielskie bułeczki z jabłkami. Mamusia siedziała sobie z noga na krześle i wydawała polecenia co i jak mam robić. Dałam radę i wyszły naprawdę wspaniałe. Jedliśmy je na ciepło posypane cukrem pudrem i polane miodem.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    •75 g roztopionego masła + odrobina masła do posmarowania foremki
    •75 g drobnego cukru
    •400 g pokrojonych w drobną kostkę jabłek
    4 jajka
    •1 łyżeczka cynamonu
    •185 ml mleka
    •110 g mąki pszennej

    Dodatkowo:


    •cukier puder
    •miód

Popovers - bułeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika wkładamy pustą foremkę na muffinki. Cukier i roztopione masło dzielimy na pół, jedną połówkę wkładamy na dużą patelnię i podgrzewamy, po czym dodajemy jabłka i dusimy je około 10 minut, aż staną się miękkie. Na koniec posypujemy je cynamonem i mieszamy.

    Pozostałe składniki wyrabiamy w robocie.

    Wyciągamy z piekarnika nagrzaną foremkę i smarujemy otwory masłem. Do każdego otworu wkładamy jabłka i zalewamy je ciastem.

    Pieczemy je około 15 min, aż będą wyrośnięte i rumiane. Wyciągamy je z piekarnika polewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy