Ciasto Zebra z polewa czekoladowa i wiorkami

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mineralnej wody gazowanej
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Następnie wsypujemy 1 szklankę przesianej mąki i dalej ubijamy.
Wlewamy powoli 1 szklankę oleju - ubijamy.
Wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej ubijając.
Wlewamy 1 szklankę wody gazowanej.
I na koniec wsypujemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia.
Całość ubijamy jeszcze chwilę.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.

Tortownicę o średnicy 26 cm,bądź formy do pieczenia smarujemy margaryną i oprószamy mąką.
Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ciasto ma się stopniowo rozlewać).
Pieczemy w 180 stopniach przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
W tym czasie czekoladę gotowa rozpuszczamy nad parujaca woda.
Gdy uzyskamy już czekoladę rozpuszczone polewamy ciasto i posypujemy workami:-)

Smacznego :-)

  • 55 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    5 jajek
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mineralnej wody gazowanej
    1 szklanka oleju
    3 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 tabliczki czekolady
    10dag wiórkow kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto zebra z polewa czekoladowa i wiorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

    Następnie wsypujemy 1 szklankę przesianej mąki i dalej ubijamy.

    Wlewamy powoli 1 szklankę oleju - ubijamy.

    Wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej ubijając.

    Wlewamy 1 szklankę wody gazowanej.

    I na koniec wsypujemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia.
    Całość ubijamy jeszcze chwilę.

    Ciasto dzielimy na dwie części.

    Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.

    Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy margaryną i oprószamy mąką.

    Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ciasto ma się stopniowo rozlewać).
    Rozpuszczamy czekoladę nad para i polewamy zrobione ciasto. Na koniec posypujemy wiorkami kokosowymi

    Pieczemy w 180 stopniach przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować