Składniki
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mineralnej wody gazowanej
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Następnie wsypujemy 1 szklankę przesianej mąki i dalej ubijamy.
Wlewamy powoli 1 szklankę oleju - ubijamy.
Wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej ubijając.
Wlewamy 1 szklankę wody gazowanej.
I na koniec wsypujemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia.
Całość ubijamy jeszcze chwilę.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.
Tortownicę o średnicy 26 cm,bądź formy do pieczenia smarujemy margaryną i oprószamy mąką.
Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ciasto ma się stopniowo rozlewać).
Pieczemy w 180 stopniach przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
W tym czasie czekoladę gotowa rozpuszczamy nad parujaca woda.
Gdy uzyskamy już czekoladę rozpuszczone polewamy ciasto i posypujemy workami:-)
Smacznego :-)