ciasto z rabarbarem i kruszonką

4.48 (153 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kolejne pyszne ciasto, które piekę jak zaczyna się sezon wiosenno-letni

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    1/4 łyżeczki soli
    1 szklanki cukru
    3 duże jajka
    1/2 szklanki mleka
    2/3 szklanki oleju
    1 szklanka lejącego naturalnego jogurtu
    2 szklanki rabarbaru, umytego, obranego i pokrojonego na kawałki ok 2 cm.

    Kruszonka:
    szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Ciasto z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka:
    Składniki wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Dobrze połączyć składniki.

    Ciasto:
    W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre składniki na ciasto - roztrzepać jajka, dodać do tego jogurt, mleko i na końcu olej.
    Mokre składniki wlać do suchych, dobrze wymieszać - aż masa będzie gładka (nie mieszać za długo). Ciasto przelać na dużą blachę 40x25cm wyłożoną papierem do pieczenia, posypać owocami i kruszonką.
    Piec około 45 minut w 180-190 st C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować