Ciasto z masą cytrynową

4.5 (170 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, lekkie ciasto o odświeżającym smaku

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka tortowa: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - ocet: 1 łyżeczka

    - cukier: 1 szklanka
    - margaryna Kasia: 125 gramów
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - sok z 1 cytryny: 1 sztuka
    - mleko: 0.5 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sok Jajko

Ciasto z masą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać.
  • 2. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka i Jeszcze chwilę ubijać, dosypując przesiane przez sito obie mąki.
  • 3. Niezbyt dużą blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec – jak biszkopt – do 15 minut w temp. 200 stopni C.
  • 4. Szklankę wody zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Potem dodać sok z cytryny.
  • 5. Oddzielnie wymieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i mieszając, wlać je do gotującej masy. Ugotować jak budyń. Ostudzić.
  • 6. Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą (najlepiej przekrawa się ciasto upieczone dzień wcześniej).
  • 7. Wierzch można polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Ja oblałam polewą z białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować