Wiśniowiec z masą cytrynową

4.5 (187 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasta amoniakowe przekładane dwoma masami wiśniową i pianką cytrynową. Bardzo smaczne połączenie smakowe polecam na różne przyjęcia.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    30 dag margaryny
    25 dag cukru pudru
    25 dag mąki pszennej
    6 jajek
    1łyżeczka proszku
    1 łyżeczka amoniaku
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki kakao

    Masa wiśniowa
    1 litrowy słoik kompotu z wiśni
    2 galaretki wiśniowe

    Masa cytrynowa
    1 śmietana śnieżka
    1/2 szklanki mleka
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wiśniowiec z masą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, cukier waniliowy, mąkę, proszek i amoniak. Na koniec dodać pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 część - jedną zostawiamy białą - do drugiej i trzeciej dodajemy po łyżce kakao. Każde ciasto pieczemy osobno przez 20 minut w temperaturze 170.
  • 2. Przecedzić kompot, wiśnie wydrylować. Kompot uzupełnić wodą do 3/4 wysokości, zagotować i rozpuścić galaretki. Na koniec wmieszać wiśnie.
  • 3. Ubijamy śnieżkę z mlekiem, dodajemy rozpuszczoną w 1/2 szklance wody tężejącą galaretkę.

    Przełożenie ciasta
    Ciemne ciasto - tężejąca masa wiśniowa - ciasto jasne - masa cytrynowa - ciasto ciemne - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować