Ciasto kruche z masą jajeczno-cytrynową

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto kruche przełożone marmoladą i masą, które na zakończenie daje pyszny efekt. Ciasto można zrobić na co dzień i od święta.

1

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki cukru pudru
    10 dkg margaryny
    10 dkg smalcu
    2 łyżki śmietany 18 %
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Masa jajeczno-cytrynowa:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    25 dkg margaryny
    ok z połowy cytryny
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka wody

    Dodatkowo:
    marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Ciasto kruche z masą jajeczno-cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, wykładamy do foremek 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem na parze aż zgęstnieją i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Ucieramy margarynę, dodajemy tężejącą galaretkę, następnie dajemy po 1 łyżce masy jajecznej i na sam koniec sok z cytryny.
  • Ciasto kruche z masą jajeczno-cytrynową 3. Przekładamy: jeden placek smarujemy marmoladą albo dżemem, przekładamy drugim plackiem, dajemy masę jajeczną i przekładamy trzecim plackiem. Dekorujemy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Galaretka cytrynowa Masa Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować