ciasto śnieżny puch

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pewnie większość z Was wypróbowała już przepis na śnieżny puch a ja przyznaję, że zrobiłam to ciasto po raz pierwszy (choć z pewnością nie ostatni). Wbrew nazwie - to doskonałe, lekkie ciasto na lato. Przygotowałam je z jogurtem greckim zamiast serka i na biszkoptowym spodzie ale jeśli nie macie ochoty włączać piekarnika równie dobrze śnieżny puch zaprezentuje się na herbatnikach lub ciasteczkowym spodzie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżki oleju
    3/4 szklanki mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    2 galaretki cytrynowe
    330 ml śmietany kremówki
    400 g jogurtu greckiego
    3 łyżki cukru pudru

    50 g masła
    4 łyżki cukru
    100 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto śnieżny puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzątku, odstawiam do ostygnięcia.
    Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm). Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    Śmietanę ubijam dodając stopniowo cukier puder, a gdy jest już sztywna zmniejszam obroty miksera i dodaję jogurt grecki oraz lekko tężejącą lecz jeszcze płynną galaretkę. Masę wylewam na biszkopt. Wstawiam do lodówki.
    Masło rozpuszczam na patelni, dodaję cukier i wiórki kokosowe. Podsmażam do delikatnego zrumienienia, cały czas mieszając. Ostudzoną posypką dekoruję stężone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować