Ciasto pyszotka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo stary przepis na bardzo dobre ciasto ,przełożone kremem i powidłem z dodatkiem orzechów.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO<

    40 dkg mąki pszennej
    20 dkg margaryny
    16 dkg cukru pudru + 10 dkg do piany
    4 żółtka
    3 łyżeczki proszku
    1/2 łyżeczki amoniaku
    3 łyżeczki kwaśnej śmietany
    20 dkg orzechów
    powidło śliwkowe

    KREM>
    1/2 L mleka
    opakowanie cukru waniliowego
    4 żółtka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    szklanka cukru kryształu
    kostka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto pyszotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik.
    CIASTO-mąkę posiekać z margaryną,dodać cukier i żółtka.W śmietanie rozpuścić proszek i amoniak-gdy wyrośnie dodać do mąki.Zarobić i podzielić ciasto na dwie części.Blachę o wymiarach 22/37 wyłożyć papierem.Ciasto rozwałkować i posmarować cienko powidłem.
    Z 4 białek ubić pianę z 10 dkg cukru pudru. Pianę wyłożyć na powidło i na to orzechy.Piec ok 20 min w temp.180 stopni.
  • 2. KREM-mleko wlać do garnka < trochę odlać do szklanki>dodać cukier waniliowy i cukier kryształ -zagotować.Do gotującego się mleka wlać resztę mąki rozmieszaną z żółtkami i mąką ziemniaczaną,mieszać energicznie .Odstawić do wystygnięcia.Zimny krem połączyć z masłem.
  • 3. Ciasto przełożyć kremem i odstawić do "zastygnięcia" < nie wkładać do lodówki,żeby nie było twarde>
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować