Beza jogurtowa:
5 białek
¾ szkl cukru
380g jogurtu bałkańskiego lub innego gęstego
Sok i skórka otarta z całej pomarańczy
Masa pomarańczowa:
0,5 l mleka
5 żółtek
0,5 szkl cukru
32g cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Sok i skórka otarta z całej pomarańczy
20 dag masła
Ciasto pomarańczowo kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kawowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na pół.
2.Beza jogurtowa: Białka ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier gdy całkiem się rozpuści zmniejszyć obroty miksera i wkładać po łyżce jogurtu. Na koniec dołożyć sok i skórkę pomarańczy. Przelać na tą samą formę wyłożoną papierem do pieczenia co było pieczone ciasto kawowe. Piec ok. 30 minut do zrumienienia ciasta. Wystudzić.
3.Masa pomarańczowa: Odlać 0,5 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem dolewając powoli odlane mleko na koniec wsypać obie mąki, zmiksować. Roztwór wlać do gotującego się mleka wraz z sokiem i skórką z pomarańczy. Zagotować. Zimny utrzeć z masłem.
4.Przełożenie: Ciasto kawowe – masa – beza jogurtowa – masa – ciasto kawowe - polewa
Komentarze