Ciasto Napoleon z białek

4.96 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Ciastko z młodości mojej Babci. Przepis na nie dała mi Babcia Teresa, gdy zastanawiałam się co zrobić z białkami, które zostały mi po pieczeniu chrustu.

  • 20 min

Składniki:

  • - 7 białek
    - 3,5 szklanki cukru pudru + trochę do posypania po wierzchu
    - 1/2 szklanki wody
    - odrobina soku z cytryny lub ekstrakt cytrynowy
    - sok malinowy, wiśniowy lub różowy barwnik spożywczy do zabarwienia kremu (opcjonalnie)
    - 1 gotowe ciasto francuskie
Wystaw ocenę:

4.96 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto napoleon z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blat ciasta francuskiego dzielimy na 2 równe części, a następnie jedną z tych części przekrawamy na 6 kwadratów. Tak pokrojone ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku na zloty kolor. Białka ubijamy na sztywną pianę. Z cukru i wody gotujemy gęsty syrop. Do syropu dolewamy trochę soku malinowego lub barwnika spożywczego (ja użyłam barwnika w proszku). Gotujący się syrop wlewamy stopniowo do białek, cały czas je ubijając. Następnie w osobnym garnku gotujemy niewielką ilość wody i umieszczamy na nim miskę z białkami ubitymi z syropem cukrowym, tak aby miska dnem nie dotykała wody. W takiej kąpieli wodnej białka ubijamy przez około 10 minut. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny lub ekstrakt cytrynowy i jeszcze kilka sekund miksujemy. Na wystudzony blat ciasta francuskiego wykładamy różowy krem i przykrywamy blatem podzielonym na 6 kwadratów i odstawiamy do lodówki. Dzięki temu, ze górną warstwę mamy już podzieloną, to będzie nam łatwiej pokroić ciasto. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować