Tort Napoleon

  • wyświetlono: 4023 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 2

Tort jest zacny. Dobrze znany na terenach byłego Związku Radzieckiego. Przy czym oczywiście, ile gospodyń, tyle przepisów i każdy z nich jest tym najbardziej “napoleonowym” Pracochłonne ciasto ale warto:)

emalitowska

Składniki

Składniki na ciasto

1 kg mąki pszennej
250 g masła - rozpuscić
1 łyżka sody
250 g śmietany 18 %
1 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 żółtka

Krem:
3 szklanki kremówki 30 %
2 szklankiśmietany 18 %
1 szkl. cukru

Ponadto:

Tortownica śr.26 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Napoleon

  • Placki1. SKŁADNIKI NA CIASTO ZAGNIEŚĆ.( CIASTO MA BYĆ LEPKIE).
    BRAĆ PORCJAMI MAŁE PLACKI I WAŁKIEM ROZWAŁKOWAĆ NA WIELKOŚĆ FORMY TORTOWNICY.MA BYĆ 18 PLACKÓW.PLACKI PIEC W TORTOWNICY W TEMP. 180 *C PRZEZ 5 min..KAŻDY PLACEK PIECZEMY ODDZIELNIE..MAJA BYĆ PRZYRUMIENIONE.SIEDEMNAŚCIE PLACKÓW ZOSTAWIAMY,A OSIEMNASTY KRUSZYMY.
  • PRZEKŁADANIE KREMEM2. KREM:
    3 KREMÓWKI POŁĄCZYĆ Z 2 ŚMIETANAMI I 1 SZKL. CUKRU - UBIĆ MIKSEREM NA SZTYWNO.
    NA KAŻDY PLACEK WYKŁADAĆ I PRZEKŁADAĆ BITA ŚMIETANA,AŻ DO SKOŃCZENIA .WIERZCH CIASTA TEŻ MUSIMY PRZESMAROWAĆ KREMEM.
  • PRZYCISKAMY DESECZKĄ3. CAŁOŚĆ POSYPUJEMY OKRUCHAMI Z CIASTA.PRZYCISKAMY CIASTO Z GÓRY DESECZKĄ I ZOSTAWIAMY NA OK 4 GODZ.PO TYM CZASIE TORT WSTAWIĆ DO LODÓWKI.
    TORT NAJLEPSZY JEST NASTĘPNEGO DNIA,A NAWET JESZCZE PÓŻNIEJ

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

szkola_babciz_roznych_stron_swiata
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pączki wiedeńskie

Dodane przez: czarrna

Pączki wiedeńskie

Szybki deser :)

Babeczki brownies

Dodane przez: czarrna

Babeczki brownies

Wilgotne i mocno czekoladowe :)

Rożki z jabłkami

Dodane przez: czarrna

Rożki z jabłkami

Robiłam je jako dziecko z moją...

Czekoladowy Miodownik

Dodane przez: AnkaFiranka

Czekoladowy Miodownik

Miodowniki zdecydowanie kojarzą...

Seromakowiec

Dodane przez: AnkaFiranka

Bezglutenowy Seromakowiec z gotowej masy...

Dla wielu (w tym również mnie)...

Piernik staropolski

Dodane przez: AnkaFiranka

Piernik staropolski dojrzewający z powidłami...

Ciasto przygotowałam 4 tygodnie...