Tort Napoleon

  • wyświetlono: 4246 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 2

Tort jest zacny. Dobrze znany na terenach byłego Związku Radzieckiego. Przy czym oczywiście, ile gospodyń, tyle przepisów i każdy z nich jest tym najbardziej “napoleonowym” Pracochłonne ciasto ale warto:)

emalitowska

Składniki

Składniki na ciasto

1 kg mąki pszennej
250 g masła - rozpuscić
1 łyżka sody
250 g śmietany 18 %
1 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 żółtka

Krem:
3 szklanki kremówki 30 %
2 szklankiśmietany 18 %
1 szkl. cukru

Ponadto:

Tortownica śr.26 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Napoleon

  • Placki1. SKŁADNIKI NA CIASTO ZAGNIEŚĆ.( CIASTO MA BYĆ LEPKIE).
    BRAĆ PORCJAMI MAŁE PLACKI I WAŁKIEM ROZWAŁKOWAĆ NA WIELKOŚĆ FORMY TORTOWNICY.MA BYĆ 18 PLACKÓW.PLACKI PIEC W TORTOWNICY W TEMP. 180 *C PRZEZ 5 min..KAŻDY PLACEK PIECZEMY ODDZIELNIE..MAJA BYĆ PRZYRUMIENIONE.SIEDEMNAŚCIE PLACKÓW ZOSTAWIAMY,A OSIEMNASTY KRUSZYMY.
  • PRZEKŁADANIE KREMEM2. KREM:
    3 KREMÓWKI POŁĄCZYĆ Z 2 ŚMIETANAMI I 1 SZKL. CUKRU - UBIĆ MIKSEREM NA SZTYWNO.
    NA KAŻDY PLACEK WYKŁADAĆ I PRZEKŁADAĆ BITA ŚMIETANA,AŻ DO SKOŃCZENIA .WIERZCH CIASTA TEŻ MUSIMY PRZESMAROWAĆ KREMEM.
  • PRZYCISKAMY DESECZKĄ3. CAŁOŚĆ POSYPUJEMY OKRUCHAMI Z CIASTA.PRZYCISKAMY CIASTO Z GÓRY DESECZKĄ I ZOSTAWIAMY NA OK 4 GODZ.PO TYM CZASIE TORT WSTAWIĆ DO LODÓWKI.
    TORT NAJLEPSZY JEST NASTĘPNEGO DNIA,A NAWET JESZCZE PÓŻNIEJ

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

szkola_babciz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Minionek

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort Minionek

Uwielbiam dekorować torty w stylu...

image-0im0yu4

Dodane przez: AnetaK

Tort

Tort - mogło by się wydawać, że...

Odjazdowy tort

Dodane przez: Didle123

Tort

Tort idealny dla osób które lubią...

Tort

Dodane przez: ilka222

Tort

Tort z kolorowych biszkoptów obłożony...

Tort

Dodane przez: Pauula57

Tort

tort zrobiłam na urodziny mojej...

TORT ŚMIETANOWY

Dodane przez: aniam94

TORT ŚMIETANOWY

Tort jest lekki i pyszny. Można...