Napoleon

4.5 (180 ocen)

Kruche ciasto z niezwykle pysznym kremem.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dkg mąki
    1 kostka margaryny
    0,5 szklanki śmietany
    szczypta soli
    Krem:
    0,5 l mleka
    3 jajka
    7 dkg mąki ziemniaczanej
    7 dkg mąki
    125 g cukru
    cukier waniliowy
    1 kostka margaryny
    Dodatkowo:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Napoleonka

Napoleon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę z margaryną posiekać nożem, wlać śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki (najlepiej do następnego dnia). Na następny dzień podzielić na dwie części, rozwałkować, wyłożyć na blaszkę, zrobić parę nakłuć widelcem i piec na złoty kolor.
  • 2. Mleko zagotować. Jajka, mąki i cukry wymieszać i wlać do tego gotujące mleko. Gotować chwilę na małym ogniu. Ostudzić. Zimny utrzeć z margaryną. Gotowym kremem przełożyć ciasta. Wierzch polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować