Ciasto marchewkowo- korzenne

4.5 (190 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moja córka uwielbia marchewkę. To ciasto upiekłam specjalnie dla niej. Jest smaczne, wilgotne, aromatyczne, barwne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g marchewki startej na tarce
    320 g mąki pszennej przesianej
    300 g cukru kryształu
    5 dużych jajek
    300 ml oleju słonecznikowego
    2 czubate łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszek do pieczenia
    100 g rodzynek
    szczypta soli

    Ponadto:
    cukier puder z wanilią- do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Ciasto marchewkowo- korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę myjemy. Surową ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. Rodzynki moczymy przez chwilę w gorącej wodzie, odcedzamy. Studzimy.
  • dodawanie startej marchewki do ciasta 3. Razem ucieramy w mikserze cukier i cale jajka na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę. Wlewamy olej. Ucieramy. Dodajemy marchew. Wsypujemy przesiane: sodę, proszek, cynamon. Dodajemy rodzynki.
    Dużą blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto.
  • pieczenie ciasta 4. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni C. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
  • posypane cukrem pudrem ciasto 5. Wyjmujemy z formy. jeszcze gorące posypujemy cienko cukrem pudrem.
  • pokrojone ciasto marchewkowe 6. Smacznego życzę :)

Porady

Ilość cukru zależy od słodkości marchewki. Jeśli słodka- dodajemy cukru mnie. Tym bardziej, że posypujemy także po wierzchu. Wierzch możemy polukrować lub ozdobić kleksami bitej, kwaskowej śmietany. Możemy jeszcze dodać innych ulubionych bakalii do ciasta. A ciasto przełożyć kwaskowa masą. Forma ma wymiary 34X 24 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować