Ciasto marchewkowo-czekoladowe z kawową polewą

4 (1 ocen)

Pyszne, wilgotne i niesamowicie pachnące ciasto marchewkowo-czekoladowe z polewą kawową i migdałami. Rozpływa się w ustach :)

Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki gorzkiego kakao
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    0,5 szklanki cukru trzcinowego
    szklanka oleju
    3 szklanki drobno startej marchewki
    łyżeczka cynamonu
    2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
    40 g kropelek czekoladowych

    polewa:

    125 g margaryny
    3 łyżki mleka
    2 czubate łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki cukru pudru
    łyżka kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki mleka w proszku ( nie granulowanego)
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowo-czekoladowe z kawową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej dokładnie łącząc składniki.

    Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem, sodą i cynamonem, dokładnie mieszamy.

    Dodajemy startą marchewkę, skórkę pomarańczową oraz kropelki czekoladowe.

    Dokładnie mieszamy i przelewamy do formy (użyłam o średnicy 26 cm).

    Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).
  • 2. Przygotowujemy polewę.

    W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy mleko, cukier puder, kawę i kakao dokładnie łącząc składniki.

    Mieszamy przez chwilę nie doprowadzając do zagotowania.

    Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy.

    Gotową polewą pokrywamy ciasto i posypujemy orzechami.

    Odstawiamy do zastygnięcia.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować