Ciasto czekoladowe z polewą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybkie ciasto czekoladowe, idealne do niedzielnej kawy.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka,
    3/4 szklanki cukru,
    1 tabliczka czekolady,
    160 g mąki pszennej,
    100 ml mleka,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    100 g masła,
    Polewa:
    100 g czekolady gorzkiej,
    60 ml mleka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowe z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w rondelku na delikatnym ogniu, dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek z cukrem. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy ostudzoną masę czekoladową. Miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy do formy silikonowej o średnicy 22 cm, lub na dowolną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni.

    Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko. Energicznie mieszamy, dolewamy tyle mleka, aby polewa była płynna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować