CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI i CZEKOLADOWO-KAWOWĄ POLEWĄ

  • wyświetlono: 779 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Propozycja dla osób lubiących czekoladę.Ja jej słodycz przełamałam śliwkami.Można wykorzystać inne ulubione owoce np. maliny lub podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową.Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera.

duszek
  • 60min

Składniki

Składniki na ciasto:

175 g gorzkiej czekolady
150 g masła
150 g cukru
6 żółtek
6 białek
150 g mąki pszennej
szczypta soli


Składniki na polewę:

175 g gorzkiej czekolady
6 łyżek mocnej czarnej kawy
150 g cukru pudru firmy Kupiec

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI i CZEKOLADOWO-KAWOWĄ POLEWĄ

  • czekolada1. Czekoladę połamałam na mniejsze części i rozpuściłam w kąpieli wodnej.
    Można też w mikrofali.

  • masło jajka cukier2. Utarłam masło z połową (75 g ) cukru.
    Stopniowo dodawałam żółtka i dalej ucierałam.
  • czekolada jaja3. Wlewałam rozpuszczoną czekoladę i dalej mieszałam.
  • masa ciasto4. Powstała piękna masa.
  • mąka5. Następnie wsypałam przesianą mąkę.
  • ciasto masa6.
    Dokładnie wymieszałam składniki.
  • ciasto białka7. Białka ubiłam z solą i resztą cukru na sztywną pianę.
    Wymieszałam połowę piany z masą czekoladową.
  • ciasto forma8. Następnie dodałam resztę i również starannie i delikatnie wymieszałam.

    Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i delikatnie posypałam bułką tartą.
    Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem do pieczenia.
    Wlałam do niej ciasto.
  • ciasto czekoladowe śliwki9. Można je teraz wstawić do piekarnika i upiec.
    Następnie przekroić na dwa płaty i posmarować konfiturą.
    Ale ja, jak wcześniej pisałam postanowiłam zmodyfikować przepis na Tort Sachera i
    powkładałam w ciasto połówki śliwek.
  • ciasto czekoladowe upieczone10. Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
    Piekłam około 45 minut w 180 stopniach.
    Sprawdzałam czy się upiekło - patyczkiem.
    Gdy był suchy to znaczy ,że ciasto się upiekło.
    Studziłam je przez około 5 minut w formie a następnie na kratce.
  • polewa kawa11. Gdy ciasto stygło zajęłam się polewą.

    Roztopiłam czekoladę, wlałam do niej kawę i dokładnie wymieszałam.
  • cukier puder czekolada12.
    Wlałam ją do przesianego cukru pudru i wymieszałam.
  • polewa13.
    Rozprowadziłam masę po bokach i wierzchu ciasta.
  • ciasto czekoladowe14. Odstawiłam w chłodne miejsce.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylaCiastoŚliwkipowidłaciasto czekoladowetort sachera

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI W 10 MINUT

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI W 10 MINUT

Wiem, że Wy, tak jak i ja uwielbiacie...

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Dodane przez: Cafe Babilon

CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI

Ciasto przygotowane według zasad...

Ciasto śliwkowe czekoladowe

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Jest zaskakująco przepyszne. Delikatne,...

Czekoladowo-cynamonowe ciasto ze śliwkami

Dodane przez: gotujaceblizniaczki

Czekoladowo-cynamonowe ciasto ze śliwkami

Przedstawiam Wam przepis na szybkie...

Czekoladowo orzechowe ciasto ze śliwkami

Dodane przez: Iwusia

Czekoladowo orzechowe ciasto ze śliwkami

Mocno czekoladowe ciasto, przypominające...

ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą czekoladową

Dodane przez: justi2401

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą...

Jedno z moich ulubionych ciast,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE