CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI i CZEKOLADOWO-KAWOWĄ POLEWĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja dla osób lubiących czekoladę.Ja jej słodycz przełamałam śliwkami.Można wykorzystać inne ulubione owoce np. maliny lub podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową.Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    175 g gorzkiej czekolady
    150 g masła
    150 g cukru
    6 żółtek
    6 białek
    150 g mąki pszennej
    szczypta soli


    Składniki na polewę:

    175 g gorzkiej czekolady
    6 łyżek mocnej czarnej kawy
    150 g cukru pudru firmy Kupiec

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i czekoladowo-kawową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekolada 1. Czekoladę połamałam na mniejsze części i rozpuściłam w kąpieli wodnej.
    Można też w mikrofali.

  • masło jajka cukier 2. Utarłam masło z połową (75 g ) cukru.
    Stopniowo dodawałam żółtka i dalej ucierałam.
  • czekolada jaja 3. Wlewałam rozpuszczoną czekoladę i dalej mieszałam.
  • masa ciasto 4. Powstała piękna masa.
  • mąka 5. Następnie wsypałam przesianą mąkę.
  • ciasto masa 6.
    Dokładnie wymieszałam składniki.
  • ciasto białka 7. Białka ubiłam z solą i resztą cukru na sztywną pianę.
    Wymieszałam połowę piany z masą czekoladową.
  • ciasto forma 8. Następnie dodałam resztę i również starannie i delikatnie wymieszałam.

    Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i delikatnie posypałam bułką tartą.
    Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem do pieczenia.
    Wlałam do niej ciasto.
  • ciasto czekoladowe śliwki 9. Można je teraz wstawić do piekarnika i upiec.
    Następnie przekroić na dwa płaty i posmarować konfiturą.
    Ale ja, jak wcześniej pisałam postanowiłam zmodyfikować przepis na Tort Sachera i
    powkładałam w ciasto połówki śliwek.
  • ciasto czekoladowe upieczone 10. Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
    Piekłam około 45 minut w 180 stopniach.
    Sprawdzałam czy się upiekło - patyczkiem.
    Gdy był suchy to znaczy ,że ciasto się upiekło.
    Studziłam je przez około 5 minut w formie a następnie na kratce.
  • polewa kawa 11. Gdy ciasto stygło zajęłam się polewą.

    Roztopiłam czekoladę, wlałam do niej kawę i dokładnie wymieszałam.
  • cukier puder czekolada 12.
    Wlałam ją do przesianego cukru pudru i wymieszałam.
  • polewa 13.
    Rozprowadziłam masę po bokach i wierzchu ciasta.
  • ciasto czekoladowe 14. Odstawiłam w chłodne miejsce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować