Zapraszam na pyszne ciasto na zimno. Jest bardzo proste w przygotowaniu i pięknie pachnie malinami. Jeśli macie mus malinowy (przetarte maliny) np. po zrobieniu syropu malinowego- zróbcie to ciasto. Polecam
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 op herbatników petit beurre (54g)
300 g serka homogenizowanego naturalnego
200 g musu malinowego
2 galaretki cytrynowe (na 500 ml każda)
300 ml gorącej wody
oraz:
keksówka 10x20 cm
Ciasto malinowe na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy na dnie keksówki połowę ciastek. Do miski wkładamy serek i chwilę miksujemy. Potem dokładamy mus malinowy i miksujemy razem do połączenia. Na koniec wlewamy przestudzoną tężejącą galaretkę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Gdy masa zacznie tężeć przelewamy ją delikatnie na herbatniki. Na górze ciasta układamy pozostałe herbatniki i wstawiamy ciasto do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Komentarze