Ciasto jogurtowe z masą serową i kisielową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta umieszczam w misce, miksuję mikserem, wlewam do blaszki, piekę ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Studzę, kroję na połowę. Dolną część pozostawiam w blaszce, górną drobno rozdrabniam palcami, odstawiam.
2.Żelatynę zalewam zimną wodą mieszam , po 10 minutach dodaje do niej galaretki i 2 szklanki wrzątku, mieszam, pozostawiam do wystudzenia.Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodaje ser, miksuje, dodaje wystudzone galaretki, miksuje. Masę wylewam na ciasto, odstawiam do lodówki, by masa zastygła.
3.1,5 szklanki wody doprowadzam do zagotowania, w 0,5 szklanki mieszam kisiel z cukrem, wlewam do wrzątku, gotuję, zestawiam z palnika. Wsypuję galaretkę, mieszam, dodaję dżem, mieszam, studzę. Masę wylewam na masę serową.
4.Na masę kisielową wykładam rozdrobnioną część ciasta.
5.Składniki polewy podgrzewam, gdy się roztopią, polewam ciasto. Pozostawiam do zastudzenia w lodówce. Pokrojone ciasto podaje posypane posypką cukrową.
Komentarze