Ciasto jogurtowe z masą serową i kisielową

4.5 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasto, doskonałe do niedzielnej kawy. Lekkie, serowe , z owocowo kisielową masą. Do tego szybkie w wykonaniu i pełna duża blacha.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kubek jogurtu naturalnego 370 g.
    1/2 szklanka mleka
    3/4 szklanki oleju
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki sody
    Masa serowa:
    1 kg. sera mielonego
    500 g. śmietany kremowej 36%
    4 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 galaretki agrestowe
    3 łyżki żelatyny
    2 szklanki wrzątku
    3 łyżki zimnej wody
    Masa kisielowa:
    1 kisiel cytrynowy
    2 szklanki wody
    3 łyżki cukru
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka dżemu z jabłek i dyni[można dać pomarańczowy]
    Polewa:
    10 dag. czekolady
    4 łyżki mleka
    Dodatkowo:
    posypka cukrowa
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kisiele

Ciasto jogurtowe z masą serową i kisielową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki ciasta umieszczam w misce, miksuję mikserem, wlewam do blaszki, piekę ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Studzę, kroję na połowę. Dolną część pozostawiam w blaszce, górną drobno rozdrabniam palcami, odstawiam.
  • jk 2. Żelatynę zalewam zimną wodą mieszam , po 10 minutach dodaje do niej galaretki i 2 szklanki wrzątku, mieszam, pozostawiam do wystudzenia.Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodaje ser, miksuje, dodaje wystudzone galaretki, miksuje. Masę wylewam na ciasto, odstawiam do lodówki, by masa zastygła.
  • jk 3. 1,5 szklanki wody doprowadzam do zagotowania, w 0,5 szklanki mieszam kisiel z cukrem, wlewam do wrzątku, gotuję, zestawiam z palnika. Wsypuję galaretkę, mieszam, dodaję dżem, mieszam, studzę. Masę wylewam na masę serową.
  • jk 4. Na masę kisielową wykładam rozdrobnioną część ciasta.
  • jk 5. Składniki polewy podgrzewam, gdy się roztopią, polewam ciasto. Pozostawiam do zastudzenia w lodówce. Pokrojone ciasto podaje posypane posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Kisiel Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować