Ciasto cytrynowe z masą kisielową

4.47 (201 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bardzo delikatne cytrynowe ciasto z cytrynowo- kisielową masą.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    200 g maki pszennej
    200 g cukru
    6 jajek
    1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny

    Poncz:
    200 ml przegotowanej i ostudzonej wody
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka cukru

    Masa kisielowo- cytrynowa:
    3 cytryny
    1 szklanka cukru
    3 i 1/2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyzka mąki pszennej
    100 g masła

    Dekoracja z bitej śmietany:
    250 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
    1 czubata łyżka cukru

Wystaw ocenę:

4.47 (201 ocen)

Ciasto cytrynowe z masą kisielową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę otartą ze sparzonej wrzącą wodą cytryny (tylko żółta część), delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
  • 2. Poncz:
    Do wody dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Podzielić na dwie równe części.
  • 3. Masa kisielowo- cytrynowa:
    Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą. Zetrzeć z nich cienko skórkę, tylko żółtą część i wycisnąć sok (ok.100 ml). Masło, cukier, skórkę cytrynową i 2 szklanki wody zagotować. Wlać sok cytrynowy. Do 100 ml zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, dobrze wymieszać. Wymieszane mąki wlać do gorącego płynu maślano- cytrynowego (nie wrzącego), ugotować gęstą masę kisielową.
  • 4. Dekoracja z bitej śmietany:
    Śmietankę ubić z cukrem na sztywno (ok.2-3 minuty).
  • 5. Wykonanie:
    Jedną część biszkoptu nasączyć połową ponczu.
    Gorącą (prosto zdjętą z palnika) masę kisielową rozsmarować cienko na spód biszkoptu i na spodnią część górnej części biszkoptu (również bardzo cienko). Resztę masy wylać na spód biszkoptu, równo rozprowadzić. Przyłożyć drugą częścią biszkoptu (posmarowaną częścią do spodu. Taki sposób smarowania i składania ciasta zapewni nam pewność, że ciasto nie rozwarstwi się nam przy krojeniu i jedzeniu. Górną część biszkoptu nasączyć resztą ponczu. Odstawić do schłodzenia na ok. 2 godziny.
    Dekorować wyciskając na każdym kawałku ciasta rozetkę ubitej śmietanki. Podawać schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Do -30% na wybrane nowości
Do -30% na wybrane nowości
Rabat do -30% na wybrane nowoś... więcej»
Zobacz
+
Do -30% na wybrane nowości
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Skorzystaj z rabatu i kup wyją... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.  

Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł 

Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł 

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
Rabat do wykorzystania w sklep... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO2024
Zobacz
+
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
Online
Stacjonarnie

Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO2024
Zobacz
-20% na nową kolekcję
-20% na nową kolekcję
Rabat 20% na nieprzecenione be... więcej»
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
+
-20% na nową kolekcję
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na nieprzecenione bestsellery i produkty z nowej kolekcji. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych (w Warszawie i Krakowie) i online na balaganstudio.com. Z wyłączeniem kolekcji biżuterii Balagan・W.KRUK・Felicita! Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
-20% na wszystko
-20% na wszystko
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA20
Zobacz
+
-20% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania),  Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA20
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować