Ciasto jabłkowo - orzechowe

4.49 (155 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Ciasto na dużą blachę, dosyć proste i szybkie w wykonaniu. Ładnie się prezentuje, nie jest za słodkie. Polecam na rodzinne uroczystości. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy :
    4 duże jajka
    1 szkl. cukru
    1 szkl. maki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich

    1 kg jabłek
    4 żółtka
    15 dag margaryny
    2 niepełne szkl. maki
    1 łyżka cukru pudru
    4 dag drożdży
    2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 - 2 łyżeczki cynamonu
    1 - 2 łyżeczki bułki tartej
    szczypta soli

    Masa budyniowa :
    1/2 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    kostka masła
    cukier do smaku

    Polewa :
    1/2 margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1 łyżka żelatyny
    5 łyżek kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto jabłkowo - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt orzechowy : białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i po jednym żółtku. Przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy i lekko wymieszać. Piec 30 min w 180 st. ( termoobieg ). Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, sól, śmietanę, rozrzedzone drożdże i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. pół godz. Po czym podzielić je na dwie części. Jedną wyłożyć dużą blaszkę,posypać bułką tartą, na nie wyłożyć starte na grubych oczkach jabłka wymieszane z cynamonem, posypać bułką i przykryć pozostałym ciastem. Piec 30 min. 180 st. ( termoobieg ).
  • 3. Masa : z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodawać po łyżce przestudzony budyń. Ucierać do gładkiej masy.
  • 4. Polewa : w wodzie rozpuścić żelatynę.Cukier, kakao, margarynę i żelatynę wymieszać i podgrzać . Po przestudzeniu dodać po łyżce śmietanę.
  • 5. Przełożenie : biszkopt - połowa masy budyniowej - ciasto jabłkowe - masa budyniowa - biszkopt - polewa. SMACZNEGO !!!!!!!

Porady

Ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez noc w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Masa budyniowa Orzechy Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować