Ciasto Magistra

  • wyświetlono: 301 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Jedno z wielu ciast według siostry Anastazji warte polecenia. Co prawda wymaga trochę pracy, ale dla takiego smaku warto się poświęcić :) Ostatnio piekłam je dla dziadków w dniu ich święta. Byli zachwyceni :) A i jest to ciacho na dużą blachę więc jest co pojeść :)

  • 25 porcje
  • 150min

Składniki

Biszkopt jasny :
4 duże jaja ( w oryg. jest 6 )
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny :
2 duże jaja
1/2szkl. cukru
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki kakao

Biszkopt różowy :
4 duże jaja
1 szkl. cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. mąki ( część mąki zastąpić dodając wiśniowy kisiel )

Masa budyniowa :
1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
kostka masła

Masa z galaretką :
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
1 szkl. wody

Masa z nutellą :
40 dag nutelli
1 listek wafla

Masa śmietanowa :
2 śmietanki do ubijania 30 % ( po 200 g )
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny na 1/3 szkl. wody

kakao do oprószenia ciasta

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Magistra

  • 1. Upiec biszkopt jasny : białka ubić na sztywno z odrobina soli. Dodać cukier i po jednym żółtku po czym przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać łyżką. Piec 30 min w 180 st. ( termoobieg ).
    Tak samo upiec biszkopt różowy i ciemny.
  • 2. Masa budyniowa : Z mleka, cukrów, żółtek i budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło po czym dodać po łyżce przestudzony budyń i ucierać na gładką masę.
  • 3. Masa z galaretką : odlać sok z brzoskwiń, dodać do niego galaretki rozpuszczone w szklance wody. Gdy zacznie tężeć dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie
  • 4. Masa z nutellą : Nutelle rozgrzać na parze wodnej, do kremu wkruszyć wafel.
  • 5. Masa śmietanowa : Śmietanę ubić z cukrem, dodać letnią żelatynę.
  • 6. Przełożenie : biszkopt jasny - masa z nutellą - biszkopt różowy - masa budyniowa - ułożone wzdłuż paski ciemnego biszkoptu, pomiędzy nimi masa z galaretką - masa śmietanowa - oprószyć kakao. SMACZNEGO !!!!!

Porady

Biszkopty można nasączyć np. herbatą

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiszkoptmasa śmietanowabrzoskwinienutellaciasto na dużą blachęmasa z galaretką
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

Ciasto kukułka

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto kukułka

Coś dla wielbicieli alkoholowych...

Ciasto Jamajka

Dodane przez: Ona Weronika

Ciasto Jamajka

Oryginalna nazwa i smak, a także...

ciasto "Diabełek"

Dodane przez: capri

ciasto "Diabełek"

Ciasto jest po prostu szatańsko...

Ciasto "Orzeszek"

Dodane przez: 2milutka

Ciasto "Orzeszek"

Bardzo pyszne, słodkie ciasto...