Ciasto o wyrazistym smaku, który podkreślają sezonowe owoce. Jest lekkie i puszyste, a masa sprawia, że każdy smakosz będzie zachwycony.
1 godz. 30 min
Składniki:
CIASTO
6 jajka
300 g drobnego cukru do wypieków
300 ml oleju rzepakowego
300 ml mleka
4 szklanki mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
4 łyżki mleka
olejek waniliowy i arakowy- nie koniecznie
dowolne owoce (u mnie banany, borówki, nektarynka i agrest)
MASA
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe w proszku
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
3 łyżki cukru
4 łyżki soku z cytryny
400 g masła (bądź pół na pół z margaryną)
PONADTO:
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
70g masła
owoce do dekoracji (u mnie maliny i agrest)
jogurt jogobella brzoskwinia z marakują
Ciasto fale dunaju z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrami, dalej ubijając dodać żółtka i powoli wlewać olej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Na przemian wraz z mlekiem dodawać ją do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać przesiane kakao, olejek arakowy i 4 łyżki mleka, wymieszać. Ado drugiej olejek waniliowy. Wlać jasną mase na blaszkę o górnych wymiarach 26x41cm i wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na to delikatnie wlać ciemne ciasto, wyrównać. Owoce podzielić na mniejsze kawałki lub pokroić w kostke, wyłożyć na ciasto i delikatnie powciskać. Piec 30-40 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.Posmarować jogurtem i poczekać aż wsiąknie do ciasto
2.MASA:
W 3/4 szklanki mleka rozmieszać budynie w proszku. Reszte zagotować z cukrami. Zrobić gęsty budyń i przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch, folia powinna dotykać powierzchni budyniu), odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć puszystą masę. Dodawać stopniowo po łyżce wystudzony budyń i sok z cytryny, cały czas miksując. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki lub zamrażarki do ochłodzenia i stężenia.
3.CAŁOŚĆ:
Czekolady pokroić na małe kawałki i wraz z masłem roztopić (ja robiłam to w mikrofali, często mieszając) Delikatnie ostudzić. Wylać na mase i szybko rozsmarować. Udekorować owocami
Porady
Ciasto najlepiej kroić nożem zamoczonym wcześniej we wrzątku.
Komentarze