Miodowo-budyniowe ciasto czeskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę siekamy nożem z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche to dodatkowo możemy dodać 1-2 łyżki mleka.
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, najłatwiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia. Blaty pieczemy w 170 st. C przez ok 15 aż będą złociste. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.
krem: 700 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik. Proszek budyniowy oraz mąkę rozpuszczamy w pozostałym mleku. Do gotującego się mleka dodajemy cukier, następnie powoli wlewamy pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki, budyń gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 min, dodajemy masło, odstawiamy garnek z palnika i mieszamy aż masło całkowicie się rozpuści, a krem połączy. Na koniec dodajemy olejek migdałowy i mieszamy. Gorącym kremem przekładamy miodowe placki. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do zmięknięcia.
Komentarze