Miodowo-budyniowe ciasto czeskie

4.5 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Miodowe blaty przełożone kremem budyniowym z aromatem migdałowym.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (blaszka 23/33):

    ciasto:

    mąka pszenna 500 g,

    cukier puder 150 g,

    soda 1 łyżka,

    ocet 1 łyżka

    jajka 1 szt,

    śmietana 18% 5-6 łyżek,

    margaryna 50 g,

    miód 100 g,


    krem:

    mleko 1 litr,

    budyń śmietankowy 2 szt,

    mąka pszenna 1 łyżka kopiata,

    cukier ok. 1 szklanka,

    olejek migdałowy 0,5 buteleczki,

    masło 200 g,
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Miodowo-budyniowe ciasto czeskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy nożem z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche to dodatkowo możemy dodać 1-2 łyżki mleka.

    Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, najłatwiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia. Blaty pieczemy w 170 st. C przez ok 15 aż będą złociste. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.


    krem: 700 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik. Proszek budyniowy oraz mąkę rozpuszczamy w pozostałym mleku. Do gotującego się mleka dodajemy cukier, następnie powoli wlewamy pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki, budyń gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 min, dodajemy masło, odstawiamy garnek z palnika i mieszamy aż masło całkowicie się rozpuści, a krem połączy. Na koniec dodajemy olejek migdałowy i mieszamy. Gorącym kremem przekładamy miodowe placki. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do zmięknięcia.

Porady

Ciasto najlepsze jest następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować