Chociaż z pieczeniem na bakier, bo jednak trzeba mieć dużą cierpliwość. Tym razem powstało pyszne ciasto z małą niespodzianką. Oczywiście, wszystko kupione…i?!? Mąki ziemniaczanej nie ma. Help!
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
3 łyżki gorącej wody
125 g cukru
50 g mąki
50 g mąki z tapioki
5 g proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
400 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru
3 łyżki nasion chia
100 g truskawek
Pozostałe:
2 galaretki przezroczyste
300 g borówek amerykańskich
Ciasto biszkoptowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka ubijamy na sztywno z gorącą wodą, powoli wsypujemy cukier. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, na wolnych obrotach mieszamy, przekładamy do blaszki (u nas 18x28 cm). Pieczemy 30 min. w temperaturze 180°C. Studzimy i kroimy wzdłuż na pół.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru. Mieszamy z pokrojonymi truskawkami i nasionami chia.
Blaty biszkoptu przekładamy masą. Na wierzch układamy borówki. Chłodzimy w lodówce.
Galaretkę rozrabiamy we wrzątku, chłodzimy i wylewamy na borówki.
Komentarze