REKLAMA

Ciasto biszkoptowe z owocami

wyświetlono: 1129 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Połączenie kakaowego biszkoptu, puszystej pianki, owoców i galaretek jest strzałem w dziesiątkę:)

opublikowany: 08.06.2014
Udostępnij Pinterest
  • 3 godz.

Składniki:

  • Blaszka 36x24cm:

    Biszkopt kakaowy:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżki płaskie kakaa
    3 łyżki mąki krupczatki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

    Pianka:
    Kubek 220g śmietany 30%
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 opakowanie śmietan-fixu
    1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 3/4 szklanki gorącej wody

    Owoce:
    Ok 10 ciemnych winogron
    1 banan
    1 pomarańcza
    ok 30 dkg pokrojonych na 4 części truskawek

    1galaretka truskawkowa
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka agrestowa



Ocena:

(średnia 4.5 z 193 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • Przed zalaniem galaretkami 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą, gęstą pianę. Dodajemy po jednym żółtku i odrobinie cukru cały czas ubijając. Po dodaniu wszystkich żółtek oraz cukru, przesiewamy obie mąki, proszek oraz kakao i delikatnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.
    Biszkopt pieczemy w temp. 180st ok 30 minut- do suchego patyczka.
  • 2. Pianka:
    Śmietankę ubijamy wraz z dodatkiem smietanfixu i cukru pudru. Na koniec wlewamy przestudzoną, rozpuszczoną galaretkę truskawkową. Piankę możemy wstawić na chwilkę do lodówki, żeby szybciej stężała, ale musimy uważać żeby nie wyciągnąć jej za późno.
  • 3. Banana i truskawki kroimy w plasterki, pomarańczę w drobną kostkę. Układamy wedle pomysłu- u mnie były to kwiaty.
  • 4. Galaretki rozpuszczamy tak jak na opakowaniu- każdą w 0.5l gorącej wody i przestudzonymi zalewamy cisto. Po wylaniu pierwszej galaretki dobrze jest wstawić ciasto do lodówki, wtedy szybciej stężeje i będzie można wylać drugi kolor. Tak samo robimy przed ostatnią galaretką. Podajemy schłodzone.

Porady

Najlepiej pod upieczony biszkopt włożyć folię spożywczą i wtedy zalać go pianką.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: juchab juchab

Ciasto kremowo – biszkoptowe

Bardzo smaczne ciasto o ładnym wyglądzie i prostym sposobie wykonania. Polecam

kategoria: Ciasta biszkopty opublikowany: 19.03.2018 | wyświetlono: 5821 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE