Ciasto biszkoptowe z owocami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne i puszyste ciasto biszkoptowe z ulubionymi owocami.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    ½ szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    2/3 szklanki oleju
    Dodatkowo:
    300 g owoców (u mnie to wiśnie i truskawki)
    ½ łyżki kaszy manny
    ½ łyżki mąki
    UWAGA: szklanka 200 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto biszkoptowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Zmniejszam obroty o połowę. Następnie dodaję po jednym żółtku.
    Zmniejszam obroty do minimum. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam i dodaję do masy jajecznej na zmianę z olejem.
    Spód tortownicy 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciasto.
  • 2. Owoce obtaczam w kaszy i mące (jeśli owoce są duże, należy je pokroić – truskawki kroiłam na ćwiartki)
    Owoce układam na masie biszkoptowej.
    Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę 60 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.
    Wystygnięte ciasto posypuję cukrem pudrem. Ciasto biszkoptowe z owocami można podawać z bitą śmietaną, polać czekoladą, ale samo też smakuje wybornie.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować