Pyszne, delikatne i puszyste ciasto biszkoptowe z ulubionymi owocami.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
5 jajek
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
300 g owoców (u mnie to wiśnie i truskawki)
½ łyżki kaszy manny
½ łyżki mąki
UWAGA: szklanka 200 ml
Ciasto biszkoptowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Zmniejszam obroty o połowę. Następnie dodaję po jednym żółtku.
Zmniejszam obroty do minimum. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam i dodaję do masy jajecznej na zmianę z olejem.
Spód tortownicy 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciasto.
2.Owoce obtaczam w kaszy i mące (jeśli owoce są duże, należy je pokroić – truskawki kroiłam na ćwiartki)
Owoce układam na masie biszkoptowej.
Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę 60 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.
Wystygnięte ciasto posypuję cukrem pudrem. Ciasto biszkoptowe z owocami można podawać z bitą śmietaną, polać czekoladą, ale samo też smakuje wybornie.
Smacznego
Komentarze