Ciasto bezmleczne Tymusia

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis dla alergików, bez mleka i masła.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    - 4 jajka
    - 5 łyżek mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 5 łyżek oleju
    - 1 łyżka kakao

    Krem
    - 1 puszka mleczka kokosowego / 400 ml /
    - 1/2 szklanki wody
    - 2 łyżki cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 żółtka
    - 1/2 galaretki cytrynowej

    POLEWA
    - 1 łyżka kakao
    - 1/2 czekolady gorzkiej /5 dag/
    - 1/2 szklanki wody
    - 3 łyżeczki cukru
    - 2 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo
    - 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 1 1/2 szklanki gorącej wody
    - płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bezmleczne tymusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Do ubitej piany na sztywno dodajemy po trochu przesiany cukier puder. Wlewamy żółtka wymieszane z olejem. Krótko mieszamy. Dodajemy przesiane mąki. Lekko mieszamy. Wlewamy do blaszki /33/21cm/ około 3/4 ciasta. Do 1/4 ciasta dodajemy łyżkę kakao, mieszamy i nakładamy na białe ciast łyżeczką male kleksiki na całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 170oC około 15-20 minut /sprawdzamy patyczkiem/.

    KREM
    Obie mąki rozrabiamy w 1/2 szklanki wody i odrobiną mleczka kokosowego, 2 żółtkami. Resztę mleczka, cukier i cukier waniliowy doprowadzamy do wrzenia/nie gotujemy/. wlewamy masę jajeczną. Jak zgęstnieje, zestawiamy z ognia, chwilę trzymamy pod przykryciem, potem dodajemy 1/2 suchej galaretki. Energicznie mieszamy.
    POLEWA
    2 Łyżeczki żelatyny zalewamy małą ilością gorącej wody, mieszamy. Resztę wody i pozostałe składniki polewy rozpuszczamy na małym ogniu, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, studzimy.
    Wystudzone ciasto przekrawamy , wylewamy lekko przestudzoną masę budyniową. Po zastygnięciu wylewamy tężejącą galaretkę. kładziemy drugi placek. Smarujemy tężejącą polewą kakaową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować