Ciasto bezmleczne tymusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Do ubitej piany na sztywno dodajemy po trochu przesiany cukier puder. Wlewamy żółtka wymieszane z olejem. Krótko mieszamy. Dodajemy przesiane mąki. Lekko mieszamy. Wlewamy do blaszki /33/21cm/ około 3/4 ciasta. Do 1/4 ciasta dodajemy łyżkę kakao, mieszamy i nakładamy na białe ciast łyżeczką male kleksiki na całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 170oC około 15-20 minut /sprawdzamy patyczkiem/.
KREM
Obie mąki rozrabiamy w 1/2 szklanki wody i odrobiną mleczka kokosowego, 2 żółtkami. Resztę mleczka, cukier i cukier waniliowy doprowadzamy do wrzenia/nie gotujemy/. wlewamy masę jajeczną. Jak zgęstnieje, zestawiamy z ognia, chwilę trzymamy pod przykryciem, potem dodajemy 1/2 suchej galaretki. Energicznie mieszamy.
POLEWA
2 Łyżeczki żelatyny zalewamy małą ilością gorącej wody, mieszamy. Resztę wody i pozostałe składniki polewy rozpuszczamy na małym ogniu, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, studzimy.
Wystudzone ciasto przekrawamy , wylewamy lekko przestudzoną masę budyniową. Po zastygnięciu wylewamy tężejącą galaretkę. kładziemy drugi placek. Smarujemy tężejącą polewą kakaową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze