Bezmleczne wafelki kakaowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ten przepis to zmodyfikowany przepis na tradycyjne domowe wafle. Jednakże jestem uczulona na mleko, więc postanowiłam wymyślić coś specjalnego w ramach rekompensaty. Wyjściem stało się użycie mleka roślinnego w proszku zamiast krowiego. Było to strzałem w 10. A dodatkowo ten cudowny smak kokosa.

  • 50 min

Składniki:

  • - pół kostki margaryny roślinnej
    - 6 łyżek wody
    - 4-6 łyżek kakao - wg. upodobania
    - 6 łyżek cukru
    - 35 dag mleka roślinnego w proszku (kokosowego)
    - 1-2 garści bułki tartej
    - paczka wafli tortowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezmleczne wafelki kakaowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa:
    Margarynę rozpuszczamy na ogniu. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy wodę, kakao, cukier. Wszystko intensywnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy do temperatury pokojowej. Dodajemy mleka roślinnego. Mieszamy. Dodajemy bułki tartej, aby uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję.
  • 2. Wafle
    Wafle przekładamy masą. Ilość wedle uznania.
    Studzimy w lodówce (ewentualnie) i kroimy w kostkę.

Porady

Mleko roślinne kokosowe możemy zastąpić np. owsianym, sojowym, orzechowym. Smak mleka ma odniesienie w smaku wafli, więc warto się zastanowić nad wyborem mleka. Warstwa masy na waflach zależy od nas. Ja smaruję tylko tak, aby pokryć i zlepić wafle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kokos Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować