Ciasto ananasowe (ananasowiec)

4.51 (293 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Ciasto ananasowe piekę chyba już ze 20 lat. Z pewnością żadna impreza rodzinna nie może się bez niego obejść. Ananasowiec ma egzotyczny smak poprzez zastosowanie soku z ananasa i pokrojonych kawałków owoców. Warto pamiętać, że ciasto ananasowiec charakteryzuje się niezwykłą słodkością. Dla wielu łasuchów ciasto ananasowe z kremem będzie spełnieniem marzeń o podwieczorku. Jednak należy zachować umiar. Oto smaczny przepis na ananasowca, który zachwyci domowników.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ananasowiec – przepis:
    ciasto biszkoptowe:
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem ananasowy:
    1 puszka ananasów
    1 duży budyń śmietankowy
    1 łyżeczka mąki
    1 łyżeczka cukru
    1 kostka masła
    4 żółtka

    Beza kokosowa:
    200 g wiórków kokosowych
    4 białka
    1 szklanka cukru


    Nasączenie:
    0,5 szklanki wody z cukrem, sokiem z cytryny i alkoholem
Wystaw ocenę:

4.51 (293 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto ananasowe (ananasowiec) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aby wykonać przepis na ananasowca należy zacząć od ciasta biszkoptowego. Na początek białka należy ubić z cukrem na sztywną pianę. Potem lekko mieszając należy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt należy piec około 35 minut. Kiedy biszkopt ostygnie trzeba go nasączyć wodą z cukrem, sokiem z cytryny i alkoholem.
  • 2. Następnie należy zrobić krem ananasowy. Z puszki ananasów trzeba odsączyć 1 szklankę soku i ugotować na nim budyń śmietankowy dodając do niego łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, po wystygnięciu zmiksować z kostką masła i czterema żółtkami. Na koniec należy dodać pokrojone ananasy z puszki.
  • 3. Potem nadchodzi czas na przygotowanie bezy kokosowej. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, następnie należy dodać wiórki kokosowe i całość upiec na folii aluminiowej. Pianę z wiórkami równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180c i piec przez około 20 minut. Wystudzić.
  • 4. Na koniec biszkopt należy nasączyć przygotowanym wcześniej płynem, na wierzch wyłożyć krem ananasowy i posypać wiórkami kokosowymi. Ananasowiec jest najlepszy do jedzenia następnego dnia.

Porady

W przepisie na ananasowiec zamiast masła można użyć margaryny .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Wiórki kokosowe

Notka redakcyjna

Ciasto z kremem ananasowym będzie świetnie prezentować się na ozdobnej paterze do serwowania ciast. Mogą mieć jeden poziom lub kilka ustawionych schodkowo. Jeżeli chcemy utrzymać elegancki charakter przyjęcia, to do nakładania ciasta przydadzą się estetyczne łopatki i szczypce z dekoracyjnym motywem. Ananasowiec to ciasto, które dobrze wygląda na porcelanowych talerzykach deserowych. Dobierając odpowiednią strukturę, kolor i formę serwisu podkreślimy charakter imprezy.

 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto ananasowe

To może cię zainteresować