Ciastka orkiszowe wg św. Hildegardy

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Właściwości orkiszu trudno przecenić, pomaga utrzymać zdrowie, również leczy. Przepis wymyśliłam wzorując się na ogólnych wskazówkach z książki "Domowa apteka św. Hildegardy". Ciastka pachną cynamonem, goździkami, kardamonem i gałką muszkatołową.

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    20 dag mąki pszennej
    25 dag masła
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki cukru brązowego trzcinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka mielonych goździków
    1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
    4 żółtka
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka orkiszowe wg św. hildegardy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciastka zagnieść dolewając wody, aby można je było łatwiej wyrobić. Rozwałkować cienko i wykrawać foremkami ciastka. Piec w 180 stopniach do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Gałka muszkatołowa Goździki Kardamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować