Chow mein z kurczakiem, brokułami i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jedząc tę potrawę pierwszy raz - moje kubeczki smakowe oszalały!

  • 60 min

Składniki:

  • 100 g makaronu pszennego Mie do dań w woka
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    brokuł
    10 pieczarek
    1 ostra papryczka
    2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
    1/4 łyżki białego pieprzu
    1/2 łyżeczki płatków chili
    2 łyżki oleju słonecznikowego

    Sos:
    5 łyżek jasnego sosu sojowego
    4 łyżki wody
    wyciśnięty sok z limonki
    3 łyżki brązowego cukru
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chow mein z kurczakiem, brokułami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy przez 2-3 minuty, odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Kurczaka kroimy w małą kostkę, którą mieszamy z łyżką oleju, białym pieprzem, płatkami chili. Brokuły myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy przez 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulkę i szczypiorek oraz ostrą papryczkę w ukośne prążki.
    Sos: do miseczki wlewamy sos sojowy, wodę, wyciskamy sok z limonki, dodajemy cukier, mąkę i mieszamy.
    Kawałki kurczaka przysmażamy około 2 minut na 1 łyżce oleju. Dodajemy kolejno pieczarki, cebulkę (bez szczypiorku), brokuły, ostrą papryczkę. Ciągle mieszkając smażymy około 3 minut. Dodajemy makaron i szczypiorek. Wszystko razem podsmażamy. Na koniec całość mieszamy i zagotowujemy z przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kurczak Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować