Chlebek "zdrówko"

4.97 (192 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Robi się go w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 8 łyżek płatków owsianych górskich
    - 5 dag drożdży
    - 1 łyżeczka cukru
    - 2 łyżeczki soli
    - 1 kg mąki
    - 1/2 szklanki ziaren słonecznika
    - 1/2 szklanki siemienia lnianego
    - 1/3 szklanki ziaren sezamu
Wystaw ocenę:

4.97 (192 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek "zdrówko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać płatki owsiane i zalać litrem letniej wody. Wymieszać i odstawić. Kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza ( 5-10 minut ) należy dodać resztę składników. Wyrobić. Następnie ciasto wyłożyć do dwóch podłużnych foremek ( jedna 8,5 x 32cm, druga trochę mniejsza ). Wierzch ciasta posmarować wodą lub mlekiem. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.

Porady

Można dodać więcej soli, ale ja wolę jej mniej używać :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Siemię lniane Ziarna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować