Sałatka "ZDRÓWKO"

4.5 (190 ocen)

  • 25 min

Witam.Niedawno byłam u koleżanki i uraczyła mnie sałatką, którą zrobiła na "przekąskę" dla rodziny. Ta sałatka to dla mnie ogromne zaskoczenie. Kiedy usłyszałam skład, pomyślałam, że jest to dość szalone połączenie. Ale kiedy spróbowałam, nie mogłam się najeść. Łatwa,zdrowa, kolorowa i sycąca.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    - średniej wielkości brokuł,
    - 15-20 dkg słonecznika łuskanego,
    - 15-20 dkg żurawiny suszonej,
    - opakowanie sera typu greckiego ( 270g-300g bo tak zazwyczaj są pakowane, ser powinien być z tych dość zbitych aby dał się pokroić w kostkę, można też kupić już pokrojony w kostkę w koszyczku w zalewie),
    - ok. 30 ml. oliwy z oliwek lub oleju lnianego wedle upodobania
    - ząbek czosnku
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka "zdrówko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł podzielić na bardzo drobne "różyczki" i gotować na parze przez około 5 do 7 minut tak, żeby był jeszcze delikatnie twardy ( absolutnie nie doprowadzać do miękkości). Podczas gotowania brokuł delikatnie posolić. Po przestudzeniu "różyczki" przesypać do salaterki. Na suchej ( bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu) patelni uprażyć słonecznik do zarumienienia. Słonecznik trzeba mieszać podczas prażenia, żeby się nie przypalił i żeby się równomiernie zrumienił. Po ostudzeniu dodać do brokuła. Składniki w salaterce posypać żurawiną i na koniec dodać pokrojony w kostkę ser typu greckiego. Oliwę z oliwek lub olej lniany wlać do szklanki i przecisnąć do niego czosnek. Wymieszać oliwę z czosnkiem. I tą "miksturą" polać składniki w salaterce. Delikatnie zamieszać, żeby składniki połączyły się z oliwą. Palce lizać. I do tego samo zdrowie.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować