Chlebek turecki

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Zawsze mi się wydawało, że można go tylko kupić, a tu się okazuje, że piecze się go równie prosto jak inne drożdżowe ciasta czy chleby. Trzeba zaopatrzyć się tylko w melasę trzcinową i kawę zbożową.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - drożdże: 15 gramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - mleko: 250 mililitrów
    - masło: 3 łyżki
    - melasa trzcinowa: 75 gramów
    - kawa zbożowa: 4 łyżki
    - rodzynki: 100 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek turecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Melasę trzcinową podgrzewamy z 100 ml mleka i masłem aż się rozpuści. Studzimy.
  • 2. Przygotowujemy zaczyn. Do większej miski wlewamy 150 ml ciepłego mleko, łyżeczkę cukru i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
  • 3. W drugiej misce umieszczamy mąkę, kawę zbożową, sól, rodzynki oraz wyrośnięty zaczyn i wystudzoną melasę. Ręką lub mikserem wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 4. Dzielimy je na dwie części, formujemy 2 chlebki lub, jeśli wolimy, kilka bułeczek, kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy by wyrosło.
  • 5. Pieczemy w 180 stopnia przez 30 minut.
  • 6. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy powierzchnię chlebków łyżką rozpuszczonego masła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Piknik Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować