Chleb na kwasie z ogórków kiszonych

4.96 (201 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Chleb w którym jedynym "mokrym" składnikiem jest kwas z ogórków kiszonych. Dzięki jego dodatkowi smakuje "prawie" jak chleb na zakwasie ;) Skórka jest niezwykle, bardzo przyjemnie, chrupiąca. Środek jest bardzo miękki i delikatny, o lekkim smaku kwasu.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    250 ml kwasu z ogórków kiszonych
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli



Wystaw ocenę:

4.96 (201 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ogórki kiszone

Chleb na kwasie z ogórków kiszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć łyżką razem z cukrem. Odstawić na ok. 10 minut.
  • 2. Wlać kwas z ogórków kiszonych, wsypać sól i mąkę pszenną, krótko wyrobić na jednolite ciasto. .
  • 3. Przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 25x11 cm (mierząc po wierzchu formy). Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 4. Wyrośnięty chleb posmarować wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C, piec ok. 35-40 minut
  • 5. Upieczony chleb wyjąć z formy, zostawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować