Barszcz biały na kwasie od kiszonych ogórków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Barszcz biały zakwaszony kwasem od kiszonych ogórków podany z jajkiem sadzonym i skwarkami.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry wody
    500 g białej kiełbasy
    500 ml kwasu od kiszonych ogórków
    250 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    3 suszone grzybki
    2-3 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie
    majeranek
    sól morska
    pieprz kolorowy

    do podania:
    jajko sadzone na wędzonym boczku i cebulce
    lub gotowane na sypko ziemniaki ze skwarkami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz biały na kwasie od kiszonych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy białą kiełbasę, suszone grzybki, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zalewamy wodą. Doprowadzamy do zagotowania. Od momentu zagotowania gotujemy 30 minut na wolnym ogniu. Następnie wlewamy kwas od ogórków. Ponownie zagotowujemy. Wlewamy śmietanę. Zagotowujemy jeszcze raz. Wsypujemy majeranek. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

    Barszcz podajemy z ugotowanymi na sypko ziemniakami okraszonymi skwarkami lub z jajkiem sadzonym smażonym na wędzonym boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować