Bułeczki z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Bułki mają delikatna strukturę i smak, a słone pomidory tylko robią im dobrze! I jeszcze chrupiące dodatki na wierzchu!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki maślanki + odrobina do posmarowania wierzchu
    0,5 szklanki wody
    50g masła
    550g mąki pszennej
    5-6 suszonych pomidorów /suchych, nie z zalewy!/
    7 g drożdży instant /1 paczka/
    2 łyżki cukru
    1,5 łyżeczki soli
    1 jajko
    tarty parmezan/czarny sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, maślankę, wodę i masło podgrzewamy w garnuszku /do czasu stopienia masła/. W misce mieszamy 2 szklanki mąki z drożdżami, cukrem, solą i drobno posiekanymi pomidorami. Dolewamy gorące mleko i energicznie mieszamy, dodajemy jajko i nie przerywając mieszania dodajemy pozostałą mąkę, po pół szklanki na raz. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, kładziemy je na oprószonej mąką stolnicy i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne (8-10 minut). W razie potrzeby podsypujemy mąką.
    Dzielimy ciasto na 12-16 równych części /wielkość zgodnie z upodobaniami/ i formujemy z nich zgrabne, okrągłe bułeczki. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 do 35 minut. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułek smarujemy maślanką i posypujemy parmezanem i czarnym sezamem.
    Pieczemy w temperaturze 200°C przez 10 do 12 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny sezam Maślanka Parmezan Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować