Pyszne ziołowe bułeczki z pomidorami suszonymi

5 (1 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapach domowego pieczywa jest nieporównywalny z niczym. Od jakiegoś czasu eksperymentuję w tej dziedzinie. Pierwszy upieczony chleb, pociągnął za sobą szereg kolejnych prób. Być może nie był on idealny, ale stał się początkiem fajnej i smakowitej przygody. Z czasem narodził się pomysł na bułeczki z moimi uwielbianymi pomidorami suszonymi. Bułeczki mają jedną wadę, zbyt szybko znikają.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    25 g drożdży świeżych
    1łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego (opcjonalnie)
    350 ml mleka
    1 jajko
    2 łyżeczki soli
    1łyżeczka suszonego tymianku,
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    5 suszonych pomidorów
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki oliwy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pyszne ziołowe bułeczki z pomidorami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpoczynamy od przesiania mąki. Następnie lekko podgrzewamy mleko. Odlewamy do kubka odrobinę mleka, w nim rozpuszczamy drożdże z dodatkiem miodu i niewielkiej ilości mąki.
    Odkładamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut aż zaczną pracować. W tym czasie mieszamy mąkę z solą, ziołami i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.
    Na oliwie lekko zarumieniamy przeciśnięty przez praskę czosnek (dosłownie 30 sekund, nie może się przypalić, bo będzie gorzki) .
    Do mąki przelewamy drożdże i resztę mleka i zagniatamy ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i zarumieniony czosnek.
    Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie się kleić do dłoni. W przypadku robota kuchennego wyrabiamy do chwili, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów misy.

    Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 60 minut, powinno podwoić swoją objętość.
    Posiadacze misy do ciast drożdżowych Tupperware, wyrobione ciasto przekładają do misy i przykrywają pokrywką. Po dwóch otwarciach pokrywy, ciasto jest gotowe do formowania bułek.

    Po wyrośnięciu ciasta, ponownie je krótko zagniatamy i formujemy bułeczki.
    Przekładamy je na wyłożoną pergaminem blachę.
    Bułeczki możemy posmarować jajkiem czy mlekiem i posypać serem żółtym, ziołami, czarnuszką, kminkiem, wg upodobania .
    Zostawiamy je do ponownego wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Bułeczki pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 15-20 minut.
    Na dnie piekarnika dobrze jest umieścić naczynie żaroodporne z wodą, wtedy nie wysuszą się zbytnio, a będą mieć chrupiącą skórkę.
    Studzimy je na kratce.

    Smacznego

Porady

W przypadku wyboru mąki nie podałam umyślnie typu mąki. Testowałam je na typie 480 i 700, w obu przypadkach wychodzą równie smaczne. Można mieszać również mąkę pszenną z mąką orkiszową w proporcji 400 g mąki pszennej i 200 g mąki orkiszowej. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt zbite dolewamy wody. Zależy od chłonności mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować