Boczek pieczony w Tahini

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Boczek na obiad? Tak! Znalazłam przepis Nigelli Lawson i postanowiłam go wypróbować – boczek wyszedł soczysty, a jego chrupiąca skórka, to czysta poezja smaku, którą i Wam polecam.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5-2 kg surowego boczku ze skórą (koniecznie ! )
    3 łyżki sosu sojowego jasnego
    1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    4 łyżki pasty Tahini
    Sok z 1 cytryny
    Sok z 1 limonki
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Boczek pieczony w tahini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek myjemy, osuszamy i ostrym nożem nacinamy skórę tworząc kratkę.

    Boczek lekko solimy. W naczyniu żaroodpornym mieszamy pastę sezamową z sosami sojowymi sokami z cytryny i limonki. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy boczek, ale tak, aby skóra boczku nie dotykała marynaty.

    Mięso marynujemy przez noc w lodówce. Na dwie godziny przed pieczenie wyciągamy je z lodówki.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy boczek ( przykryty folią ) przez 2 godziny, następnie folię ściągamy piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy boczek jeszcze 30-45 minut, aż do uzyskania bosko chrupiącej skórki.

    Upieczony boczek odstawiamy na 15 minut, aby soki w mięsie się równomiernie rozłożyły, a później kroimy w plastry.

    Boczek serwujemy z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami wraz z sosem, który powstał w takcie pieczenia i ulubioną sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować