Biszkopt z kremem truskawkowym

4.46 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

prosty w wykonaniu, puszysty biszkopt z kremem truskawkowym

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem:
    szklanka cukru pudru
    1 całe jajko i jedno żółtko
    1,5 kostki margaryny
    ok 250g truskawek

    truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.46 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować. Następnie dodać żółtka i ubić. Na koniec wsypać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dużą prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia wlać masę i piec w piekarniku w 180 °C ok 30-40min
  • 2. Całe jajko i żółtko utrzeć z cukrem, a następnie dodać wcześniej utartą na gładką masę margarynę. truskawki opłukać usunąć szypułki i osuszyć- pokroić na małe kawałki i dodać do masy.
  • 3. Biszkopt przekroić na dwie części i przełożyć 3/4 części kremu, wierzch posmarować resztą kremu i udekorować truskawkami. wstawić do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować