Biodrówka duszona w cebuli

4.46 (193 ocen)

Biodrówka to doskonałe mięso. Świetnie nadaje się do gulaszy, ale nie tylko. W tej wersji jednak zjemy ją najczęściej. Taki gulasz robi się właściwie sam – sekretem jest długie duszenie mięsa na niewielkim ogniu. Biodrówka nie jest mięsem bardzo tłustym, dlatego możemy mieć pewność, że nasze danie będzie naprawdę smaczne, a mięso będzie rozpływać się w ustach.

Składniki:

  • ok. 70 dkg biodrówki
    2 średnie cebule
    1 garść suszonych grzybów
    sól, pieprz
    słodka papryka
    jałowiec mielony
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.46 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Biodrówka duszona w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę zeszklić, dodać pokrojone w kostkę mięso, obsmażyć i obsypać przyprawami. Zalać wrzątkiem, dodać suszone grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
  • 2. Doprawić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do mięsa. Zagotować. Podawać z ryżem lub kaszą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby Wieprzowina Ryż

Notka redakcyjna

Biodrówka wieprzowa – przepisy

Co to jest biodrówka? Biodrówka to część mięsa wieprzowego, a dokładniej część odcinka krzyżowego półtuszy. Biodrówka mięso to bardzo wdzięczny materiał do eksperymentów w kuchni. Pamiętajcie jednak, że do mięsa przyda się ostry, dobry nóż. Najlepiej mieć w kuchni jeden nóż tylko i wyłącznie do mięsa, ze względów higienicznych.

Biodrówka duszona

Co zrobić z biodrówki na obiad? Z pewnością najprostszym rozwiązaniem będzie przygotowanie gulaszu. Tak jak w naszym przepisie, biodrówkę możemy przygotować w sosie własnym. W powyższym przepisie do gulaszu dodajemy też grzyby dla smaku. Możecie również przygotować mięso z innymi dodatkami. Biodrówka w sosie z pokrojoną w kostkę papryką, kiszonym ogórkiem lub cebulą będzie pyszna.

Biodrówka – przepisy z tym mięsem są bardzo różnorodne. Dania z biodrówki to także kotlety mielone. Biodrówka dobrze nadaje się do mielenia, możemy przygotować z niej zarówno klasyczne kotlety mielone, jak i na przykład gołąbki czy pulpety w sosie. Możemy także wykorzystać biodrówkę jako bazę do zup. Biodrówka to również dobre mięso na pieczeń.
 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować