Biały czekodżem

4.5 (197 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wyobraźcie sobie połączenie bananów z białą czekoladą i lekkim posmakiem wanilii - mmm... pychota! Taki właśnie jest biały czekodżem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg nieobranych dojrzałych bananów
    50 ml wody
    1 cytryna
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    4 białe czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Biały czekodżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę i wyciśnięty z cytryny sok. Blendujemy na gładką masę. Wstawiamy na ogień i dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i cukry. Gotujemy ciągle mieszając aż czekolada i cukry się rozpuszczą, czyli ok. 15 min. Gorący czekodżem przekładamy do czystych wyparzonych słoiczków i od razu zakręcamy. Jeżeli chcemy przechowywać go dłużej w spiżarce to warto go zapasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować