Biały puch

4.5 (152 ocen)

Ciasto jest słodkie i przepyszne, biała czekolada dodaje mu wspaniałego smaku. Przepis znalazłam na stronie mojeciasto.pl.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    - 125 g. margaryny Kasia
    - 300 g. pokruszonych herbatników
    - 1 tabliczka mlecznej czekolady.

    MASA ŚMIETANOWO-CZEKOLADOWA:
    - 3 tabliczki białej czekolady
    - 600 ml śmietanki 36%
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżki żelatyny.

    ORAZ:
    - 1 tabliczka mlecznej czekolady.
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biały puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:
    1. Spód: Kasię rozpuszczamy w rondelku razem z czekoladą. Mieszamy w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę herbatnikową wykładamy na dno tortownicy o średnicy 24cm i lekko ugniatamy. Formę odstawiamy do lodówki.
    2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki przegotowanej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
    3. Białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 100 ml słodkiej śmietanki, a następnie mieszamy z żelatyną. Studzimy.
    4. Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy z masą czekoladową.
    5. Masę czekoladowo-śmietanową wykładamy na spód herbatnikowy . Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladę. Ciasto wstawiamy ponownie do lodówki by dobrze stężało.

Porady

Najlepiej smakuje schłodzone na następny dzień i wtedy też lepiej się je kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować