CZEKODŻEM Z PRZECIERANYCH ŚLIWEK

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.

Do kanapek, do naleśników, jako nadzienie do rogalików i ciasteczek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek
    1 kg cukru
    10 dkg kakao
    2 cukry waniliowe
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Czekodżem z przecieranych śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, usunąć pestki, przełożyć do naczynia z szerokim dnem, wlać 0,5 szkl. wody i gotować ok. 15 minut uważając aby nie przypalić. Miękkie śliwki przetrzeć przez sitko zupełnie jak pomidory. Ja używam miksera ze specjalną nasadką. Przetarte śliwki przełożyć do naczynia, dodać cukier i cukier waniliowy, gotować mieszając od czasu do czasu przez ok. godzinę do zgęstnienia. Dodać kakao i gotować jeszcze chwilę . Gotowy czekodżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem. Z tej porcji wychodzi ok. 5 słoików
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Kakao Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować