Bagietka faszerowana kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszcza y, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i papryką, smażymy na złoty kolor. Dodajemy posiekaną czosnek.
2.Dodajemy rozmrożony szpinak oraz gorgonzolę. Smażymy aż ser się rozpuści. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
3.Dodajemy utraty na tarce ser gouda. Całość mieszamy.
4.Bagietki kroimy na pół, wyciągamy środek i faszerujeny naszym farszem szpinakowo-mięsnym. Następnie kroimy na cieńsze paski. Każdą pokrojoną na "kromki" bagietkę bagietkę trzymamy tak aby wyglądała jakby nie była pokrojoną i przekładamy na folię aluminiową. (jeszcze jej nie zamykamy)
5.Przygotowujemy masło czosnkowe. Masło roztapiamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przeciśbięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Każdą bagietkę smarujemy na wierzchu masłem.
6.Zamykamy folię aluminiową. Bagietki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Przez 15 minut. Następnie odwijamy z folii i pieczemy jeszcze ok 5 minut aż bagietki będą miały rumiany kolor.
Komentarze