Babka drożdżowa parzona

4.5 (141 ocen)

Drożdżowe wypieki należą do moich ulubionych.Na święta obowiązkowo musi być taka pulchna babka.

Składniki:

  • Składniki :

    500g mąki
    200g masła
    1 szklanka cukru
    5 żółtek ( w temperaturze pokojowej)
    50g świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka drożdżowa parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :

    1/3 mąki zaparz wrzącym mlekiem i szybko wymieszaj aby nie powstały grudki. Drożdże rozetrzyj z cukrem i dodaj do ciepłego mleka z mąką. Pozostaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę mąki, żółtka i stopione letnie mleko. Wyrób gładkie ciasto. Na koniec wsyp rodzynki i połącz z ciastem. Włóż ciasto do formy i pozostaw aby wyrosło. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować